Skoleregler

Rakkestad kommune har vedtatt forskrift om skoleregler for hver enkelt skole.

Skolereglene er felles for alle skolene.

Skolereglene skal bidra til at alle elever ved skolene i Rakkestad har et trygt og godt skolemiljø, og skal bidra til at elevene opplever tilhørighet og anerkjennelse. Forskriften skal legge til rette for at elever og foreldre får være med på å planlegge, gjennomføre og vurdere virksomheten til skolen.

Både elever, ansatte og foresatte har ansvar for å skape et trygt og godt skolemiljø.

Den enkelte skole skal i samarbeid med elevene utarbeide trivselsregler tilpasset lokale forhold.

Skoledemokrati

Skolen skal sørge for at elevene og foreldrene får være med på å planlegge, gjennomføre og vurdere virksomheten til skolen, blant annet arbeidet med skolemiljøet, kvalitetsutvikling i opplæringa og fastsetting av skolereglar.

Elevene og foreldrene er representerte i organer ved skole.

Rakkestad kommune har vedtatt en lokal forskrift – Skoleregler som beskriver hvordan skoledemokrati er organisert i Rakkestad kommune.

Elevråd

Skolene i Rakkestad skal ha et elevråd.

Foreldrenes arbeidsutvalg

På hver grunnskole skal det være et arbeidsutvalg valgt av foreldrene på skolen.

Skoleforum

Skoleforum er skolen øverste organ og har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder skolen og medvirke i arbeidet med skolemiljø, kvalitetsutvikling og fastsettelse av skoleregler.

Bortvisning

Rakkestad kommune har fastsatt i forskrift om skoleregler at elevene kan bortvises fra opplæringen etter flere eller grove brudd på skolereglene.

Særskilte ordenstiltak – sentrale bestemmelser

Ved alvorlige brudd på ordensreglementet, som grov vold mot medelev eller andre ansatte ved skolen, kan særskilte ordenstiltak iverksettes i henhold til Opplæringslov § 13 – 1.

Særskilte ordenstiltak er:

Elever i 1. – 7. årstrinn kan vises bort enkelttimer eller for resten av dagen. Foresatte skal varsles før bortvisning blir iverksatt.
 
Elever på 8 – 10 årstrinn kan vises bort fra undervisning i inntil tre dager.

Det er rektor som vedtar bortvisning for resten av dagen eller for hele dager. Før det blir gjort vedtak skal en ha vurdert å bruke andre tiltak. Bortvisning for hele dager er et enkeltvedtak og kan påklages.

Rektor kan gi lærere tillatelse til å vise bort elever fra en opplæringsøkt som læreren selv har ansvaret for. Bortvisingen kan ikke gjelde for mer enn to klokketimer

Pålagt skolebytte

Med pålagt skolebytte menes at kommunen bestemmer at en enkeltelev må bytte skole av hensyn til de andre elevene uten samtykke fra eleven eller foreldrene.

Grunnvilkåret er at elevens oppførsel går alvorlig ut over andre elevers rett til et trygt skolemiljø eller læring.
Det er et lovfestet krav at mindre inngripende tiltak som den klare hovedregel skal prøves ut og evalueres før det er aktuelt å pålegge skolebytte. Skolebytte vil være aktuelt i saker som har pågått over tid, og som har blitt stadig mer belastende for medelevene uten at de forsøkte tiltakene har bedret situasjonen.

Grunnvilkåret er ikke oppfylt dersom oppførselen til eleven ikke er et problem for medelevene. Et skolebytte kan i et slikt tilfelle ikke pålegges, men krever samtykke.

En elev kan heller ikke pålegges å bytte skole av hensyn til de ansatte ved skolen.

Kommunen har ikke plikt til å pålegge skolebytte selv om grunnvilkåret er innfridd.

Medelever kan ikke kreve at et skolebytte skal gjennomføres.

Fysisk inngrep for å avverge skade

Tilsette i skolen, leksehjelp og skolefritidsordningen kan gripe inn fysisk mot elever for å avverge at en elev.

Fysiske inngrep kan bare skje når andre tiltak ikke er tilstrekkelige.

Bruk av fysisk makt er bare tillatt når vilkårene for det er oppfylt.

a.  krenker en person fysisk eller utsett seg selv for fysisk fare

b.  skader eiendom

c.  viser en adferd som er sterkt nedlatende for eleven selv

Det fysiske inngrepet kan ikke gå lenger enn nødvendig, og det skal stå i et rimelig forhold til de interessene som skal ivaretas.

En ansatt som har grepet inn fysisk mot en elev skal melde fra om det til rektor.

Rektor skal melde fra til foreldrene til eleven.

Skolen skal dokumentere alle fysiske inngrep med en kort omtale av hendelsen, inngrepet som ble gjort, og elevens syn på saken.