Aktive grep for å skape mening

De siste to årene har vi blitt oppfordret til å skape flere inkluderende møteplasser gjennom å løfte blikket og lage plass. I år vil verdensdagen bidra til at flere finner støtte og mening i en urolig tid, gjennom å snakke mer sammen.

En av tre under 44 år sier de opplever lite mening i livet, og rapporterer om generelt dårligere livskvalitet enn tidligere. Forskjellene mellom de yngste og de eldste i samfunnet på dette området er store. Mens det tidligere var de unge som var mest fornøyd med livet, så er det i dag omvendt.

Å føle at du lever et meningsfullt liv er et grunnleggende behov og virker beskyttende under både livskriser og andre kriser. Personer som opplever mening i livet, er også mindre sårbare for å oppleve alvorlig ensomhet, kognitiv svikt, depresjon og avhengighet. Vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner. 

Viktige vennskap

Ingen andre faktorer spiller en like stor rolle for vår livskvalitet som hvor tilfredse vi er med relasjonene våre, og her er det et stort forbedringspotensial. Nesten halvparten av innbyggerne i Norge er plaget av ensomhet i større eller mindre grad. En av fem opplever at de ikke har noen å vende seg til når de går gjennom noe vanskelig, og 4 av 10 studenter har få eller ingen venner.

Vennskap er noe vi kan skape, fornye og styrke gjennom hele livet. Gode vennskap kan virke beskyttende mot effektene av negativt stress, og gjør det lettere å tåle store omveltninger i livet.

Å erfare at vi har betydning for andre, er avgjørende for å ha et meningsfullt liv, og virker beskyttende når det stormer. Det å gjøre noe for å glede andre, gir altså positiv effekt også for oss selv.

Vi trenger å snakke mer sammen

Årets kampanje er først og fremst en enkel påminnelse om hvor viktig det er å sette av tid i en hektisk hverdag til å snakke med de du er glad i. Vi undervurderer ofte hvor mye det kan bety at vi tar kontakt, selv bare for å sjekke innom. 

Regelmessig kontakt kan senke terskelen for å lufte vanskelige tanker og følelser, som kan gjøre det lettere å fange opp når du selv eller noen andre trenger hjelp og støtte. Å prate med noen som kjenner og forstår oss, øker også motivasjonen for å finne veien videre ut av det som er vanskelig.

Langt flere enn før sier at de aldri bruker telefonen til å ringe. Størst endring er det hos de mellom 20-24 hvor det er 18 prosent færre som bruker telefonen til å ringe, enn for 5 år siden. Når stadig mer kommunikasjon går gjennom meldinger er det mye viktig informasjon vi går glipp av fordi vi verken ser eller hører hverandre. Vi overvurderer hvor gode vi er til å tolke hverandre på tekstmeldinger. Vi har også lettere for å forstå og vise empati for de vi hører stemmen til.

Gi 8 minutter

Konseptet «The secret power of the 8-minute phone call» ble først presentert av Jancee Dunn fra New York Times og er basert på verdens lengste vitenskaplige studie om lykke fra Dr. Bob Waldinger fra Harvard University.

Men hvorfor akkurat 8 minutter? En studie fra 2021 viste til at korte, regelmessige telefonsamtaler på rundt 10 minutter hadde en betydelig positiv effekt på ensomhet, angst og depresjon. Å høre stemmen til en du er glad i kan virke regulerende på vanskelige følelser og gjøre det lettere å komme gjennom belastende perioder. Regelmessige samtaler gjør også at vi får trening i å sette ord på hvordan vi har det, noe som kan styrke relasjonen. Vi har nemlig lettere for å stole på og knytte oss til mennesker som viser sårbarhet.

Vi er mange som sliter med å finne tid til å sjekke innom hverandre i en hektisk hverdag. Da er det lett at viktige relasjoner renner ut i sanden. Kanskje det å være enige om en felles tidsramme kan gjøre det lettere å ta kontakt?

For la oss være ærlige. Vi har alle 8 minutter til overs i løpet av en dag.

Kilder og anbefalinger:

https://www.verdensdagen.no/

https://psykiskhelse.no/kurs/hverdagsglede/