Hvorfor kan ikke alle rakstinger testes?
Vi har begrenset kapasitet på maskiner som analyserer prøvene, samt på personell , dermed er det nødvendig å gjøre prioriteringer.
I tillegg er det slik at symptomer opptrer ofte i løpet av de første dagene etter smitte, men inkubasjonstiden kan være opptil 14 dager. Derfor settes personer i karantene selv om de ikke har symptomer på sykdom. Mange lurer på hvorfor disse ikke kan testes, slik at karantenetiden eventuelt kan forkortes. Dessverre kan ikke karantenetiden forkortes på bakgrunn av et negativt testresultat. Selv om en test er negativ, kan personen allikevel utvikle sykdom opptil 14 dager etter siste smitteeksponering.
Hva er det som avgjør hvem som testes og ikke?
Folkehelseinstituttet tilrår at det utføres test for SARS-CoV2 hos personer med akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, i prioritert rekkefølge:
- Pasienter med behov for innleggelse.
- Pasienter/beboere i helseinstitusjoner.
- Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid.
- Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom.
- Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.
Kan resultatene lure oss?
For personer uten symptomer (asymptomatiske personer), vet man ikke hvor i forløpet vedkommende befinner seg. Et negativt prøveresultat i inkubasjonstiden vil kunne gi en falsk trygghet, da en ny prøve tatt kort tid senere vil kunne gi et annet resultat. Karantenetiden er uansett 14 dager, og et negativt testresultat får ikke noen praktiske konsekvenser. Av samme grunn kan man ikke bruke testresultat for å avgjøre om en person skal settes i karantene eller ikke.
Ca 140 personer er testet i Rakkestad (pr 24.03.20). Er det et høyt eller lavt antall testede ift andre kommuner?
Vi har testet ca 1,75% av befolkningen, som er høyere enn landsgjennomsnittet på ca 1,2%.
Er det bare i Rakkestad, på koronalegekontoret, man tester rakstinger?
Det er stort sett i Rakkestad at rakstinger blir testet. Alle blir testet på «smittevernkontoret « i Rakkestad (unntak er de som legges inn på sykehus, som blir testet av sykehuset). Dette er for å beskytte:
- pasienter som slipper å sitte på venterom til fastlegen sammen med de som kan være smitte.
- legene som kan beskytte seg selv ved undersøkelsen. Vi er også avhengig av at legene holder seg friske og på jobb!
Hvor lang tid tar det å gjennomføre selve testen?
Selve testen tar ikke lang tid. Man bruker to bomullspinner. En føres opp i nesen, den andre ned i svelget. I tillegg kommer registrering av pasientdata.
Hvordan kommer prøver til sykehuset?
Prøvene som blir tatt på vårt «smittevernkontor» kjøres til Sykehuset Østfold, Kalnes ca kl 16 av en ansatt i Rakkestad kommune. På denne måten sparer vi mye tid i forhold til om vi skulle brukt posten.
Hvor lang tid tar det for sykehuset å få svar?
Prøvene blir stort sett analysert i løpet av kvelden/dagen etterpå. Selve analysen tar ca 4-5 timer.
Hvordan får Rakkestad kommune svar fra sykehuset?
Kommuneoverlegen får kopi av alle svar som er tatt av personer bosatt i Rakkestad. Det er kommuneoverlegen som må gjennomføre smitteoppsporing ved positive svar.
Hvor lang tid tar det normalt fra en test er foretatt til Rakkestad kommune har svaret?
Svarene kommer som regel ut på kvelden dagen etter at de er tatt. Kommuneoverlegen blir varslet på telefon ved positive svar. Det er ansatt på smittevernkontoret som kontakter de med negative svar.
Tror du vi får en positiv prøve snart?
Ja!! Jeg tror vi vil få et positivt svar! Men – vi fortsetter med det gode arbeidet vi gjør, og følger rådene til helsemyndighetene.