NHO Viken Oslo er imponert over Rakkestad som har klatrer desidert mest av kommunene i Østfold. Samarbeidet mellom kommunen, Næringsrådet i Rakkestad og de lokale bedriftene har bidratt til disse gode resultatene. I kategorien næringsliv ligger Rakkestad på 44 plass totalt i Norge. Det er meget bra for en liten kommune som Rakkestad, sier seniorrådgiver i NHO Oslo Viken, Jon-Vidar Knold. 

 

Stolt ordfører 

Ordfører Karoline Fjeldstad er stolt over den positive utviklingen Rakkestad viser i kommune-NM. 

Dette er svært gode nyheter, som viser at vi er på rett vei. Resultatene viser at kommunens satsing på næringsutvikling, der næringslivet selv har hatt hånden på rattet og hvor kommunen bidrar med et årlig tilskudd fungerer godt, sier ordfører Karoline Fjeldstad.

Måler attraktivitet for næringslivet

Kommune-NM måler kommunens økonomiske bærekraft og potensiale for vekst. Det gir en god indikator på attraktivitet for næringslivet. Kommune-NM måler ikke politikk eller næringsvennlighet direkte. Kommuner som rangeres høyt i Kommune-NM har ofte høy yrkesdeltakelse, høy andel private jobber, en ung og kompetent arbeidsstyrke og høy næringsvariasjon. Rakkestad skårer også høyt på arbeidsmarked med lav ledighet på ca 1,3%.   

Bedriftene investerer i kompetanse

Daglig leder i Rakkestad Næringsråd, Ida Marie Ruud Stemmedalen motiveres av resultatet og trekker frem bedriftenes vilje til å investere i egen utvikling: 

Bedriftene i Rakkestad investerer mye i kompetanse og innovasjon. Inntektsnivå er et viktig parameter i denne kåringen og vi ser at flere og flere bedrifter invester mye i kompetanse og rekrutteringsarbeid. Sultne bedriftseiere og ledere som hele tiden jakter optimalisering og kvalitet skal ha en stor del av æren for denne klatringen – det er de som skaper attraktive og spennende arbeidsplasser, sier Stemmedalen.

Mer systematisk og målrettet arbeid

Vi ser også på klatringen som et svar på at vi har lykkes med å stramme skruen om et systematisk og målrettet arbeid. Vi samarbeider i stor grad med fagmiljøer og vi deltar aktivt på flere regionale og nasjonale møteplasser. Vi tar mer plass og vi blir mer lagt merke til. Denne oppmerksomheten bruker vi strategisk og aktivt for å selge inn eksisterende næringsliv og for å tiltrekke oss nytt, sier Stemmedalen. 

- Vi er mindre beskjedne på egne vegne. Nå kommer bedriftsledere, politikere og beslutningstagere hit for å lytte til oss. Vi har mye kompetanse, mye å vise frem og vi blir lyttet til, sier Stemmedalen.

Unike fagmiljøer 

Rakkestad Næringsråd har sterkt fokus på samarbeid, synlighet og stolthet. Bedriftene i Rakkestad utveksler erfaringer og drar hverandre opp. Dette skaper verdier.

- Næringslivet i Rakkestad har unike fagmiljøer i flere bransjer. Det jobbes hardt hver eneste dag. Her er teknologibedrifter som hevder seg i internasjonal konkurranse og håndverkere som leverer den aller beste kvalitet og det ypperste håndverk. Slikt skaper oppmerksomhet og interesse. Vi opplever at stadig flere fagpersoner med attraktiv kompetanse søker stillingene som utlyses her lokalt. 14 daglige togavganger hjelper også godt på, sier Stemmedalen.

Klatre høyere 

NHOs Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner og fylker. Kommune-NM dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommune-NM er utelukkende basert på kvantitative data, hentet fra offisielle statistikker. 

Knold peker på at Rakkestad har potensial til å klatre enda høyere i tiden som kommer. 

- Rakkestad har prosentvis en stor andel uføretrygdende i prosent av befolkningen i tillegg har kommunen relativt høye administrasjonskostnader som gjør at de ikke skårer høyere.