Det er mange kontaktflater mot næringen og andre i forhold til kommunene sin miljøforvaltning, kanskje mest virkningsfullt innenfor områdene arealplanleggingen med en bærekraftig by og sentrumsutvikling, grøntstruktur og boligutvikling, arealøkonomisering/fortetting med kvalitet og en miljøvennlig areal og transportplanlegging.
Kommunen retter seg også mot det ytre miljøet ved å være lokal forurensningsmyndighet med ansvar for å beskytte miljøet mot skadelige utslipp og legge opp til en god avfallshåndtering.
Miljøtemaet er bredt og miljøinformasjonsloven setter krav til at kommunene viser miljøinformasjon bl.a. på sine hjemmesider, at denne er lett tilgjengelig for innbyggerne og næringsliv.
Næringsutvikling: Miljøstyring og dokumentasjon
Dagens krav i marked og forvaltningen til miljødokumentasjon, krever at miljøhensyn mer og mer må bakes inn i bedrifter og virksomheters styring- og ledelsessystem/miljømerkesystem. Uansett er det viktig å kunne dokumentere og skape en troverdighet overfor kundene, leverandører eller markedet for at det jobbes systematisk med dagens krav til det å fremstå som en moderne og miljøvennlig bedrift - en grønn bedrift.
Noen kommuner har f.eks. allerede vedtatt å være en miljøfyrtårn kommune som jobber mot å miljøsertifisere små og mellomstore virksomheter. Større bedrifter kan ha krav til mer avansert miljøstyringssystem. Det betyr at kommunen har skaffet seg kompetanse for å videreutvikle sine egne virksomheter mot å få en miljøgodkjenning og kommunen kan sertifisere og foretar miljøfyrtårn godkjenninger overfor næringsliv/ virksomheter. I Indre Østfold er et økende antall bedrifter og virksomheter blitt miljøfyrtårngodkjente.