Jo mer vann vi bruker, jo mer strøm og kjemikalier går med til transport og produksjon av rent drikkevann. Som vi vet er ikke vannet i springen gratis. Dryppende kraner eller rennende cisterner kan føre til stort merforbruk, og gi deg store, unødvendige ekstrakostnader.
6 liter i minuttet når du pusser tenner
Lar du for eksempel krana stå og renne mens du pusser tennene, bruker du 6 liter i minuttet på det. Det vil si at om du lar vannet renne i 3 minutter mens du pusser tennene dine, renner det 18 liter vann, nesten to fulle vaskebøtter, bokstavelig talt ned i vasken. En familie på fire vil i løpet av en uke kaste bort 1000 liter vann om de lar vannet renne mens de pusser tennene sine tre minutter morgen og kveld. Så her er det mye å spare bare ved å stenge krana mens du pusser tennene dine 😊
For de som har hager går det i løpet av en varm sommer en del vann med til vanning av hagen. Stadig oftere innføres det vanningsforbud eller restriksjoner på grunn av tørke, og da kan det være fint å vite hva du kan gjøre for å spare vann i hagen. Onsdag 25. oktober kl. 18:30 kan du lære mer om akkurat det!
Ved å spare vann gjør du både lommeboka og miljøet en tjeneste. Så, hva kan du gjøre for å spare vann?
Ditt grønne bidrag:
- Sjekk hvordan det står til med toalettet ditt. Står toalettet og renner? 400 000 (!) liter rent vann kan gå tapt i året gjennom en rennende cisterne.
- Ta en liten runde og sjekk om kranene dine drypper. En dryppende kran kan ofte fikses med enten en ny pakning eller en ny ventil.
- Hører du susing i vannledningene selv om det ikke brukes vann eller opplever du redusert vanntrykk i boligen din? Det kan være indikasjon på lekkasje på den utvendige stikkledningen din. En slik lekkasje kan føre til store vanntap og ditto kostnader. Lekkasjesøking kan være et godt steg for å finne ut av om du har lekkasjer på stikkledningen din.
- Titt på vannmåleren din når det ikke blir brukt vann. Om den ikke står helt stille da står det vann og renner et eller annet sted.
- Trenger du ny oppvaskmaskin, vaskemaskin eller toalett? Det finnes mange vannsparende modeller som bidrar til lavere regninger og mindre vannforbruk.
- Unngå å vaske bilen ofte.
- Samle regnvann fra takrenner i en tønne. Vannet kan brukes til å vanne hagen, vaske bilen og liknende. Da reduserer du kostnader og unødvendig bruk av drikkevann til disse formålene.
- En enkel måte å spare vann i hagen din på er ved å velge planter som tåler tørke. Planter som sukkulenter, lavendel og nellik trenger mindre vann for å overleve. Bonus: Sommerfugler, humler og bier er glad i lavendel og nellik.
- Hvis planten tåler det kan det være en idé å plante den ut i et mer skyggefullt område. Da trenger den mindre vann og er mindre utsatt for uttørking.
- Sjekk vanningsutstyret ditt for lekkasjer. Om det spruter eller renner vann i koblingen mellom utekrana og vannslangen kan det sløse mye vann.
- Bruk jordekke for å hindre at vannet fordamper i solsteken. Jordekke kan for eksempel være gress fra plenklipping, bark, flis eller saueull. På denne måten trenger du ikke vanne så ofte.
- Selvvanningspotter er kjekke når du trenger å spare på vannet. Disse pottene har et vannkammer som plantene bruker til å suge opp det vannet de trenger. Plantene trives bedre med jevn tilførsel av vann, du slipper at vannet rennet ut i bunnen og det blir mindre fordamping fra en selvvanningspotte enn i vanlig krukke.
Eksempler på måter du kan spare vann:
- Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
- Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
- Spar halvparten av varmtvannforbruket ditt når du dusjer ved å montere sparedusj.
- Skru av krana mens du pusser tennene.
- Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
- Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full. Sjekk om vaskemaskina di har et økoprogram.
- Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
- Bilvaskeri bruker normalt mindre vann enn man gjør ved å vaske bilen hjemme.
- Vann plenen sjeldnere. Det går med cirka 1000 liter vann i timen når du vanner plenen.
- Vann på riktig tidspunkt: De beste tidspunktene for å vanne er morgen og kveld. Da er temperaturen lavere og sannsynligheten for at vannet fordamper mindre.
- Vann blomster og busker med kanne eller med dryppslange.
Kilder:
Mitt grønne bidrag
- Har du lyst til å leve litt mer klimavennlig i hverdagen, men trenger noen tips til hvor du kan starte? Da kan høstkampanjen "Mitt grønne bidrag" passe for deg!
- Hver uke i ti uker vil vi gi deg tips til små grep du kan gjøre i hverdagen for å bidra til en litt mer klimavennlig verden. Temaene spenner fra matredding til hvordan du kan reparere og gjenbruke klær og ting.
- Kampanjen starter 28. august og er et samarbeid med Indre Østfold, Marker, Rakkestad og Skiptvet kommuner.
- Det vil komme flere gratis arrangementer du kan delta på.
Prosjektet har mottatt støtte fra Viken fylkeskommune gjennom Klima Viken.